MORILE DE APA CU CIUTURA SI BUTONI

O ATRACTIE TURISTICA FOARTE CAUTATA IN CLISURA DUNARII

Atractie turistica

Descopera mai multe despre morile de apa cu ciutura si butoni.

Mai - Septembrie

Perioada recomanda pentru vizitare.

Sichevita

Atractie turistica situata in Comuna Sichevita.

La cca. 65 km de Cazanele Dunarii  la hotarul dintre Munţii Locvei şi Munţii Almăjului, se afla una dintre cele mai vechi aşezări din Clisura Dunării, Comuna Sichevita, o străveche vatră cu urme de locuire încă din preistorie, aşezată acum la confluenţa dintre Valea Cameniţa şi Valea Sicheviţa. Satul îşi are numele de la pârâul şi valea cu acelaşi nume şi este „locul de baştină” al românilor de pe Clisura Dunarii. Pornind de la Podul Păzărişte pe vale… În zare se iveşte dealul de la cumpăna râurilor Cameniţa şi Gravensca numit atât de sugestiv de localnici Botul Cracului… unde există una dintre cele mai căutate atracţii turistice tradiţionale ale Clisurii Dunării, Ansamblul de mori cu ciutura si butoni.

Tot atât de vechi ca şi morile de la Rudăria, morile de la Sicheviţa (existente din 1809) funcţionează şi astăzi. Toate morile de apă sunt cu „ciutură” şi ax vertical, considerate pe drept cuvânt a fi precursoarele turbinelor Kaplan. Căutaţi cele 10 mori de apă de la Sicheviţa, aşezate şirag pe o distanţă ce se întinde pe 10 km (2 ore de mers pe jos), de la Dunăre la izvoarele apelor din munţi. Majoritatea morilor sunt ridicate direct pe cursul apei, însă veţi întâlni şi mori la care apa este adusă pe „ierugă”. După cum este locul, morile sunt ridicate pe furci de lemn, cu picior de piatră spre albie şi cu un altul direct pe sol. Un alt element unic în această zonă este construcţia „morii cu două încăperi”. Morile sunt construite din bârne de lemn „lipite” cu pământ galben (lut) şi au acoperişul de şindrilă „în două ape”. Lângă piatra morii fixată direct pe axul ciuturei, este vatra cu horn deschis, pentru ca „morarul” să se încălzească noaptea la foc. Fiecare moară este un monument de arhitectură populară.
Sursa : ghiduri-turistice.info
Articol scris pe baza cărţii Banatul Montan – ghid turistic, autor Gheorghe Popovici.

VIZUALIZEAZA FOTOGRAFII (click pentru a mari) SAU LOCATIE PE HARTA

A intelege natura inseamna a intelege viitorul, dar a face ceva pentru salvarea naturii atat de amenintata azi, inseamna sa contribui la fericirea omenirii.

EUGEN A. PORA

zoolog, ecofiziolog si oceanograf roman

ALTE ATRACTII TURISTICE

Mănăstirea Gornea

Cetatea Severinului

Muzeul Satului Gornea

Stanca Baba Kaja

© Copyright 2009-2017. ATACD. Toate drepturile rezervate.
Servicii de marketing online oferite de Visuda Marketing.