MUZEUL DE ARTA

ADAPOSTIT INTR-O CLADIRE CONSTRUITA DE MESTERI ITALIENI

Muzeu de arta

Descopera mai multe despre Muzeul de Arta.

Martie - Octombrie

Perioada recomanda pentru vizitare.

Drobeta Turnu Severin

Asezat in municipiul Drobeta Turnu Severin.

Muzeul de Artă din municipiul Drobeta Turnu Severin este adăpostit într-o clădire somptuoasă, datând din anul 1890, construită cu meșteri italieni de familia de negustori Sabetay, cea mai renumită și bogată de pe aceste meleaguri. Micul palat, cum a fost denumit în presa vremii, devine după 1948 pentru mulți ani sediul Securității, iar proprietarii, declarați ,,dușmani ai poporului’ sunt evacuați. Instituția, monument veritabil de arhitectură, în anul 1971 a fost amenajată ca reședință a cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu, iar după 1990 intră în patrimoniul Muzeului ,,Regiunii Porților de Fier’ care o transformă în secție de artă și este introdusă în lista monumentelor UNESCO.

Interiorul Muzeului de Artă din Drobeta Turnu Severin se caracterizează prin decoruri în stucaturi baroce, lambriuri sculptate în lemn de stejar cu frize aurite, picturi murale, mozaicuri de oglinzi și vitralii venețiene din cristal, candelabre din bronz aurit și cristal. Mobilierul stil Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-lea, sobele de teracotă italiană. Colecțiile muzeale existente aici etalează valori unice, începând cu arta feudală și terminând cu cea a secolului XX, în spațiul destinat acesteia întâlnindu-se spiritul marilor plasticieni și sculptori români, și nu numai: Aman, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Ressu, Petrașcu, Iser, Țuculescu, Catargi, Dumitru Ghiață, Anghel, Irimescu, Mendrea, Baraschi, Theodorescu Sion, Victor Brauner, Hans Herman, Corneliu Baba, Sirato, Mutzner și Jalea.

În inventarul muzeului se află în colecții 1.264 tablouri de pictură și grafică, 435 de icoane, majoritatea provenind de la bisericile din lemn din județul Mehedinți și 465 sculpturi și artă decorativă brâncovenească, modernă și contemporană. În curtea Muzeului de Artă din Drobeta Turnu Severin se află statuia marelui sculptor severinean Gheorghe Anghel (1904-1966), cel care avea să ridice în parcul Liceului ,,Traian’ din Drobeta Turnu Severin și în fața Ateneului din București statuile marelui poet român Mihai Eminescu.

VIZUALIZEAZA FOTOGRAFII (click pentru a mari) SAU LOCATIE PE HARTA

A intelege natura inseamna a intelege viitorul, dar a face ceva pentru salvarea naturii atat de amenintata azi, inseamna sa contribui la fericirea omenirii.

EUGEN A. PORA

zoolog, ecofiziolog si oceanograf roman

ALTE ATRACTII TURISTICE

Mănăstirea Gornea

Cetatea Severinului

Muzeul Satului Gornea

Stanca Baba Kaja

© Copyright 2009-2017. ATACD. Toate drepturile rezervate.
Servicii de marketing online oferite de Visuda Marketing.