MANASTIREA SFANTA ANA – este o manastire de maici, cu viata de obste si poarta Hramul Sfanta Ana, praznuita la 25 iulie.Situata pe Dealul Mosului din Orsova ofera vizitatorului o priveliste deosebita asupra Dunarii.
Manastirea Sfanta Ana a fost ctitorita de Pamfil Seicaru, cunoscut ziarist interbelic.Acesta impreuna cu camaradul sau de arme Petre Gavanescu era sa fie ingropat de viu de un obuz in 1916, in Primul Razboi Mondial, pe locul in care este actualmente manastirea. El a promis ca atunci cand situatia sa materiala ii va permite, va ridica acolo o manastire, exprimandu-si astfel recunostiinta in fata lui Dumnezeu pentru ca a ramas in viata.
Pamfil Seicaru s-a tinut de cuvant si intre anii 1936-1939 a ridicat Manastirea Sfanta Ana – dupa numele mamei sale ( Ana ) .
Datorita instaurarii regimului comunist sfintirea lacasului a fost facuta la 2 dec.1990. In perioada comunista lacasul de cult a fost transformat in restaurant, iar chiliile calugaritelor in bungalouri ptr. cazare. Dupa caderea regimului comunist, in 1990 locatia a fost redata scopului sau initial.
Constructia initiala se compunea dintr-o biserica de lemn in stil traditional romanesc cu chilii pe ambele parti, in forma literei „U”. Ulterior au mai fost construite o clopotnita cu un altar de vara si cladirea muzeului. Intre 1993 si 1997 s-au efectuat ample lucrari de restaurare, au fost restaurate si picturile murale si iconostasul distruse de comunisti. Acestea au fost sfiintite de catre Nestor Voinicescu in anul 1999.
In Manastirea Sfanta Ana functioneaza din 1995 si Muzeul Pamfil Seicaru.
Pamfil Seicaru ( n.1894,Buzau – d.1980,Munchen/Germania ) a fost un eminent ziarist roman, director al ziarului Curentul, cel mai combativ cotidian in perioada interbelica
Seicaru a facut studii juridice obtinand licenta in drept. A luat parte ca ofiter la operatiile militare din primul razboi militar, fiind citat cu Ordin de zi pe Armata. A fost deputat in parlamentul Romaniei in 1928, 1931 si 1933. Ziarist de mare talent, intr-un articol publicat la 15 aprilie 1939 a intuit inevitabila sacrificare de catre marile puteri a tarilor mici si mijlocii din Europa acelui timp.
In august 1944 a parasit tara cu ideea de a publica un ziar ce ar fi trebuit sa sustina cauza Romaniei dupa incetarea razboiului. A petrecut 30 de ani in Spania. Ultimii ani i-a petrecut in Germania, stabilindu-se la Dachau, Bavaria. La moartea sa, in octombrie 1980, Primul Ministru al Bavariei, Franz Josef Straus, l-a omagiat intr-un mesaj, descriindu-l drept „un patriot roman si eminent ziarist…Mostenirea pe care a lasat-o compatriotilor sai este lupta pentru dreptate, omenie si pace”.
Sursa: www.ropedia.ro