MANASTIREA VODITA

PRIMUL ASEZAMANT MONARHAL DIN TARA NOASTRA

Manastire locala

Afla mai multe informatii despre Manastirea Vodita.

Martie - Octombrie

Perioada recomandata pentru a vizita Manastirea Vodita.

Defileul Dunarii

Manastirea se afla pe teritoriul comunei Varciorova.

Manastirea Vodita este cea mai veche ctitorie voievodala atestata documentar si, totodata, primul asezamant monahal din tara noastra administrat autonom, dupa regulile specifice Bisericii Ortodoxe. Inchinata Nasterii Maicii Domnului și Sfantului Antonie cel Mare, manastirea asezata la numai un kilometru distanta de apele Dunarii, este situata la o distanta de 17 kilometri vest de orasul Drobeta Turnu Severin si la aproximativ opt kilometri est de Orsova; in dreptul manastirii, pe drumul principal ( E70 ), se afla asezata o troita de lemn. Manastirea Vodita a fost intemeiata in secolul al XIV-lea, pe teritoriul comunei Varciorova, in apropierea granitei dintre imperiul Austro-Ungar si Tara Romaneasca. Manastirea a fost ridicata intre anii 1370-1372, de catre Sfantul Cuvios Nicodim cel Sfintit de la Tismana, pe cheltuiala domnitorului Vladislav I – Vlaicu Voda.

Inca de la infiintare, manastirea a fost inzestrata cu toate odoarele bisericesti necesare, cu bani si cu alte venituri. Toate daniile facute manastirii de voievodul Vladislav au fost intarite ulterior, de catre urmasii acestuia: Dan I, Mircea cel Batran, Dan al II-lea, Vlad Dracul si Radu cel Frumos. Manastirea Vodita, recunoscuta drept autonoma, a devenit cel mai puternic centru duhovnicesc, cultural si misionar al zonei. Desele atacuri ale turcilor asupra cetatilor de la Dunare au determinat si destinul manastirii, aceasta fiind distrusa si refacuta de mai multe ori. Cinstita Manastire Vodita va fi devastata complet de turci, pe la sfarsitul secolului al XVII-lea.  In data de 5 septembrie 1891, cand episcopul Ghenadie al Ramnicului efectueaza o vizita canonica la Manastirea Vodita, el constata starea avansata de degradare: biserica mai avea decat cateva ziduri, iar chiliile erau daramate pana la temelie.

Lucrarile pentru refacerea Manastirii Vodita au inceput dupa anul 1991, piatra de temelie a noii manastiri fiind sfintita in anul 2001. Mai apoi, intre anii 1991-1995, putin mai sus de ruinele originale, s-a construit un corp mare de chilii, in care se afla staretia si trapeza manastirii; in anul 1995 s-a inceput ridicarea unei biserici din lemn, in stil maramuresan. Manastirea Vodtia a fost sfintita in data de 29 iulie 2001, de catre Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Oltenie. In drum spre actuala manastire, pe partea stanga a drumului, se pot vedea si astazi cateva ruine ramase de la cea mai veche manastire ortodoxa din Tara Romaneasca.

Sursa: Crestin Ortodox

VIZUALIZEAZA FOTOGRAFII (click pentru a mari) SAU LOCATIE PE HARTA

A intelege natura inseamna a intelege viitorul, dar a face ceva pentru salvarea naturii atat de amenintata azi, inseamna sa contribui la fericirea omenirii.

EUGEN A. PORA

zoolog, ecofiziolog si oceanograf roman

ALTE ATRACTII TURISTICE

Mănăstirea Gornea

Cetatea Severinului

Muzeul Satului Gornea

Stanca Baba Kaja

© Copyright 2009-2017. ATACD. Toate drepturile rezervate.
Servicii de marketing online oferite de Visuda Marketing.