Alături de Castrul Drobeta, ruinele podului lui Traian, thermele, muzeul, ca și instituție, dar și tematica expozițională, care exista până în 2010, au format un complex muzeistic, un bastion cultural de anvergură, de interes major pe plan local, dar și de interes pentru turiștii din țară și străinătate.
Muzeul Regiunii Porților de Fier, sub forma și funcționarea lui actuală,’ poate fi prezentat, doar dacă se face o incursiune în timp, un succint istoric al său sugerând că, de fapt, au existat trei muzee, a căror evoluție au dat naștere prestigioasei instituții de la Drobeta Turnu Severin.
Dacă, despre fondul primului muzeu nu se cunosc foarte multe, majoritatea pieselor nepăstrându-se, despre preocupările cu caracter muzeografic, la loc de cinste stau, cronologic vorbind, încercările reușite ale prefecților: N.A. Nicolescu (1852), P. Quintescu (1881) de a proteja vestigiile antice si nu în ultimul rând, ale lui V. Dimitrescu, întemeietorul primului muzeu severinean (1881).
Toate aceste prime inițiative „efemere”, culminează cu înființarea la 3 mai 1912, a Muzeului Istoric a Liceului Traian, de către Al. Bărcăcilă, unde a funcționat până în 1926, când colecțiile s-au mutat în Internatul Liceului Traian, numindu-se, pentru o scurtă perioadă, Muzeul de Istorie și Etnografie.
Activitatea salutară a lui Al. Bărcăcilă este continuată de M. Davidescu, prin a cărui perseverență, întreaga clădire, ce fusese rezervată Internatului Liceului Traian, a fost destinată exclusiv muzeului, ca spațiu expozițional.
Din 1969 s-a dezbătut planul tematic al muzeului, ce a cunoscut discuții contradictorii, ca urmare a influențelor propagandei comuniste.
Totuși, la 15 mai 1972, Muzeul Regiunii Porților de Fier s-a deschis cu două secții: „ Istorie și Științele Naturale-Acvariu”, completate cu inaugurarea în 1982 a Secției de Etnografie, iar după 1989, a secției de Artă.
Dar, despre Muzeul Regiunii Porților de Fier, nu se poate vorbi doar făcându-se expuneri privind clădirea în sine, ci: un muzeu este valoros prin vastitatea și valoarea colecțiilor sale. Așadar, fără fondul colecției Istrati-Capșa, Muzeul Regiunii Porților de Fier ar fi fost, evident, mult mai sărac din punct de vedere al patrimoniului. Colecția Capsa, adusă la Severin de Theodor Costescu, în 1924, și instalată în câteva săli ale Palatului Cultural, a funcționat, cu titulatura de Muzeul Dr. C. I. Istrati, în paralel cu muzeul înființat de Al. Bărcăcilă. începând din 1953 patrimoniul său va fi transferat Muzeul Regiunii Porților de Fier.